• Snow+

Uitdaging vinden met Bureau Energiek

Het nieuwe jaar heb ik ingeluid met een mooie reis met de kinderen van bureau Energiek. Bureau Energiek is een organisatie die hulp verleent aan kinderen en jongeren met een PGB. Op 1 januari stond ik om 10:00 klaar om met de hele groep naar Mautendorf, Oostenrijk te rijden.


Het leuke van deze reis is dat ik niet alleen als leraar mee ga, maar ook als begeleider. Ik ben dus aanwezig van het moment van opstaan tot het moment dat ik ze welterusten wens. Hierdoor leer ik de kinderen erg goed kennen. Omdat het de tweede keer is dat SNOW+ mee gaat met bureau Energiek, keek ik erg uit naar deze reis.


In Mauterndorf heeft het veel gesneeuwd voor de tijd van het jaar. De pistes liggen er goed bij en ik heb een groepje snowboarders dat al snel de piste af board. Bij een gevorderd groepje is het de kunst om te zorgen dat elke deelnemer zichzelf blijft uitdagen. Want wanneer je jezelf uitdaagt, word je steeds een stukje beter.Als je begint met snowboarden heb je namelijk maar één doel: blijven staan en bochten maken. Maar wanneer dit je al goed lukt is het belangrijk om een volgende stap te nemen: net iets sneller, net wat meer bochten op die ene piste, net wat soepeler remmen enz. enz.


Die uitdaging was in het begin lastig te vinden voor Quirijn. Hij staat bijna elk winter weekend in de sneeuw dus kan al erg goed snowboarden. Ik probeerde hem uit te dagen met kleine piste trucjes maar dat deed hem niet zoveel. Ook van scherpe bochten werd hij niet warm. 


Pas toen ik hem mee nam naar de zwarte piste, zag ik dat hij daar zijn uitdaging kon vinden. De eerste keer dat we deze piste deden, maakte Quirijn namelijk geen bochten maar stond hij alleen maar op de rem. Ik vroeg hem hoe dat kwam en hij vertelde dat hij wel bochten wilde maken maar dat hij ze op een of andere manier niet kon inzetten.We gingen de zwarte piste nog eens doen. Ik vertelde dat Quirijns lichaam hem wil beschermen tegen vallen maar dat hij de bochten gewoon kan maken zonder te vallen. Hij heeft dit namelijk al eerder gedaan op een ander steil stukje. Door met jezelf af te spreken om terug te tellen van 3 tot 0 en dan de bocht in te zetten. Dit is een techniek om even je gedachten stil te zetten.


Eenmaal aangekomen zie ik dat Quirijn’s gedachten weer beginnen te razen. Even staat hij stil op de steile zwarte piste. Dan tellen we samen af: 3, 2, 1, GO! Hij zet het gewicht op zijn voorste been en de rest gaat als vanzelf. Quirijn rijdt de piste uit met mooie bochten! 

De ontlading van adrenaline die daarna komt, is geweldig. Ik ben trots! Maar nog belangrijker, ik zie dat hij trots is op zichzelf! Een glimlach staat op zijn gezicht en de conclusie is: als je eenmaal die eerste stap maakt, komt daarna de rest vanzelf. 

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven