Lesprogramma

Hieronder vindt u een kort globaal overzicht van de lesstof en activiteiten die wij aanbieden aan de doelgroep.  Het is belangrijk om te weten dat wij lessen op maat aanpassen op iedere deelnemer.

Afhankelijk van de geboekte lessen kan de familie/verzorgers de dag zelf invullen. Zodra er lessen zijn geboekt, dan wordt er een begin en eindpunt afgesproken met u en de instructeur. 

Alle lessen starten met een warming-up, gezien het van groot belang is dat alle spieren goed worden opgewarmd voordat je aan deze actieve sport gaat beginnen. Aangezien we deelnemers hebben in verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende niveaus, geven we lessen in drie verschillende banden, die op sneeuwsport-niveau zijn ingedeeld:

Blauw 

In deze klasse zitten deelnemers die nieuw zijn met de wintersport. We proberen door middel van zintuigen deze deelnemers kennis te laten maken met skiën en snowboarden.

 

Het begint allemaal met het gebruik van vier zintuigen; Men ziet, ruikt, hoort en voelt van alles. Vooral onze doelgroep en daarom is het van groot belang dat we deze zintuigen gaan benutten, afgezien van de beperking. Men ziet sneeuw, ruikt de natuur, hoort de wind en voelt de kou. Door te kijken naar de mogelijkheden van iedere deelnemer aan zich kunnen we onze lessen opbouwen.

 

De deelnemer leert in deze klasse voornamelijk het gewoon worden van de uitrusting en de omgeving. Voordat we stappen gaan maken in het leren van bepaalde ski of snowboard technieken, is het van groot belang dat de deelnemer zich veilig voelt.  Zodra het vertrouwen aanwezig is gaan we stapsgewijs proberen te glijden met het materiaal. Dit gebeurd op een oefenweide met zo min mogelijk prikkels van buitenaf.  Gedurende een les van twee uur willen we geen druk uit oefenen op de deelnemer, als hij/zij zich niet gewoon voelt met de begeleiding en omgeving. Wij vragen dan u graag ook geen grote verwachtingen te hebben, we doen alles eraan om de les in goede en vooral veilige banen te leiden. 

Rood

In deze klasse zitten deelnemers die bekend zijn met de wintersport. We proberen door middel van bepaalde technieken deze deelnemers te leren skiën en snowboarden.

Een groot verschil tussen deze klasse en die hiervoor is dat wij hier echt bezig zijn om technieken aan te leren. Herhaling is de kracht van het onderwijs! De deelnemers zijn gewoon met de omgeving en de uitrusting en hebben mogen ervaren hoe het is om te glijden. Nu willen we gaan kijken of we meer vooruitgang kunnen boeken door bepaalde technieken te gaan gebruiken. 

Zo worden de afstanden vergroot en hellingen steiler gemaakt. Indien mogelijk leert de deelnemer het gebruik van de lift. Ook leert de deelnemer gerichter afremmen en tevens het maken van bochten. Om bewust te worden en het piste-plezier te kunnen ervaren, leren de deelnemers verschillende piste-regels. Alles is afhankelijk van de motoriek van deelnemer. 

Zwart

In deze klasse zitten deelnemers die bekend zijn met de wintersport en bepaalde technieken toepassen tijdens het skiën of snowboarden. In deze klasse willen we de wintersport als gewoon maken, dat de deelnemer ten alle tijden mee kan gaan op wintersport met wie dan ook, en het voornaamste los van de beperking. 

De deelnemer gaat dan ook leren te skiën of snowboarden van iedere heuvel of berg die er maar is. Ook proberen we meer te letten op de houding en de carven-techniek aan te leren. 

Verder worden de basistechnieken verder uitgebreid. Het accent ligt bij hen op de wintersport, waarbij het tempo en de moeilijkheidsgraad van de oefeningen wat hoger ligt, dan bij de vorige band.